Scoala Suliţa
Despre noi

            Primele documente referitoare la existenta scolii sulitene se gasesc incepand cu anii 1862-1864, ani de geneza a scolii. In acei ani, Tg. Sulita era o localitate destul de dezvoltata. Targul avea o populatie numeroasa si era un centru commercial puternic pentru satele din imprejurimi. Majoritatea functionarilor si negustorilor doreau sa-si dea copiii la scoala. Acestia erau trimisi la scolile din Botosani, sau luau lectii in familie de la diferite persoane care se ocupau cu invatamantul particular.

            Aparitia primei scoli sulitene organizata cu un invatator platit de comuna, a avut loc la data de 3 septembrie 1863. Acest fapt a atras copii din toate satele vecine, dornici sa cunoasca tainele cititului si scrisului. Astfel, la un an dupa infiintarea ei, pe langa cei 70 de baieti si 12 fete din localitate, au venit din alte sate 28 de elevi.

            La 8 mai 1865, scoala din Sulita, la cererea repetata a locuitorilor si cu aprobarea ministerului, a fost transformata din scoala elementara (cu un singur invatator pentru toate clasele), in scoala primara (de oras), cu invatatori pentru fiecare clasa.

            Primul local de scoala se afla langa piata, care la randul ei se afla unde este astazi gradina primariei. Aceasta casa a apartinut grecoaicei Catinca Polihron. Aceasta cladire a adapostit oficiul P.T.T.R. pana in prejma anului 1950 si apoi a fost demolata.

            La 4 ianuarie 1868 se infiinteaza Scoala de Fete, a 2-a unitate scolara din Sulita.

            Dupa anul 1868, Scoala Urbana de Baieti a functionat cu 4 clase, fiecare clasa cu invatatorul sau. In acelasi timp functiona si Scoala Primara de Fete, cu o singura invatatoare.

Apoi, in 1873, la 1 iulie, Scoala Urbana din Sulita, dupa 8 ani de functionare, devine din nou Scoala Rurala. Tot in acest an scoala functiona cu 4 clase, dar numai cu 3 invatatori, iar in 1874, numarul acestora s-a redus la 2. In anul 1875, din cauza numarului mic de invatatori ce predau la 4 clase, s-a desfiintat clasa a IV-a, unde era un numar mic de elevi. In anul scolar 1877-1878, scoala functioneaza din nou cu 4 clase si 2 invatatori.

Scoala de Fete, in aceasta perioada, a functionat cu 2 invatatoare si cu 4 clase pana in anii 1893-1894, cand au intervenit schimbari mari in viata ambelor scoli.

Incepand cu anul 1876, Scoala de Baieti a functionat cu 2 invatatori si 3 clase, pana in 1878, cand s-a reinfiintat clasa a IV-a, dupa care a functionat cu 4 clase, pana in 1883, cand s-a infiintat prin lege invatamantul primar de 6 clase.

In anul 1893 in luna noiembrie, cele 2 scoli s-au contopit in 2 scoli mixte, respective nr.1 si nr.2, functionand fiecare cu 2 invatatori, in fostele localuri de scoala. In luna ianuarie a anului 1894, cele 2 scoli mixte s-au contopit intr-o singura scoala mixta cu 4 invatatori si 6 clase. In 1894, la numai 10 luni de la contopirea lor, a avut loc despartirea in iarasi 2 scoli mixte. Schimbarea petrecuta in 1894 nu a tinut decat 4 ani si la 1 septembrie 1898 s-au transformat iarasi in scoli de baieti si fete. Dar si de data aceasta scolile separate de baieti si fete n-au functionat decat 3 ani, si la 1 septembrie 1901, ambele scoli s-au unificat intr-o singura scoala mixta cu 3 posturi.

In anul 1901, Scoala de Baieti care functiona in fostul local ce se afla pe locul unde se gaseste astazi cladirea caminului cultural, s-a mutat in localul Scolii de Fete, cu care s-a unificat si a functionat acolo pana s-a mutat in noul local construit la curte, in anul 1904.

Un eveniment important in viata scolii a fost infiintarea in anul 1917 a clasei I a Scolii Pregatitoare de Invatatori. Faptul ca in primul razboi mondial – care nu se terminase inca – murisera foarte multi invatatori, a determinat infiintarea acestei scoli, care a functionat un singur an (1917-1918), cu 24 elevi. Aceasta scola a fost pusa sub directia inv. Gh. Lucinescu. Dupa desfiintarea ei, a fost mutata la Stefanesti.  Printre elevele care au urmat cursurile clasei I au fost si Melania Cumpata si Lucretia Negureanu, care mai tarziu au devenit invatatoare la scolile din Sulita. Ca profesori, au predat Gh. Lucinescu si Elena Labusca.

Scoala mixta a functionat pana in 1922, cand a luat fiinta din nou scoala de fete, cu un singur post la cl. I.

In anul 1924 s-a cumparat un nou local de scoala de la locuitorul Ilie Zaharia. In aceasta cladire spatioasa, situata pe strada principala, s-a mutat Scoala de Fete si a functionat cu 3 clase si 2 posturi.

La numai 3 ani de la separarea scolilor mixte in scoli de fete si baieti, ele s-au transformat iarasi in scoli mixte in anul 1925. De data aceasta existand 2 localuri de scoli, ele au luat denumirea de Scoala nr.1 si Scoala nr.2.

In perioada anilor 1925-1930, viata culturala a scolilor din localitate era destul de intensa. Cadrele didactice organizau serbari scolare destul de frecvente, cu un program destul de variat si prezentat la un nivel artistic destul de ridicat. Aceste serbari aveau loc in localul scolilor, iar daca timpul era favorabil, in aer liber. Spectacolele erau urmarite de sute de spectatori, in marea majoritate parintii elevilor. Pana la aparitia caminelor culturale in 1928, scolile au fost singurele institutii culturale si pentru cei adulti. Biblioteca scolara era accesibila si celor maturi. In 1928 ea avea un nr. de 280 volume, nr. mare pentru acea vreme. Activitatea culturala era dusa de cadrele didactice din proprie initiativa. Tot in cadrul scolilor au aparut pentru prima oara si caminele culturale. In localul scolii nr.2, in 1928 ia fiinta caminul cultural ,,Mihai Eminescu’’, caruia I s-a rezervat o camera speciala unde era instalata biblioteca publica si aparatul de radio. Pentru marirea nr. de carti, s-au unificat bibliotecile scolii, bancii populare si caminului cultural, care insumau 450 volume. Pentru deservirea populatiei, bibliotecar era unul din cadrele didactice. In anul 1932, in cadrul Scolii nr.2 s-a infiintat un muzeu, in care s-au colectionat obiecte, impartite pe sectiuni. Acestea au fost colectionate de elevi si invatatori.

Clasa a VII-a apare in anul 1935.

Timp de 13 ani (1925-1938) au functionat Scolile Primare mixte nr.1 si nr.2, cand odata cu inceputul anului scolar 1938-1939, ele s-au transformat din nou in scoli de fete si baieti.

La 16 martie 1942, s-a infiintat Scoala Primara Practica Model care a functionat un an si cateva luni , apoi s-a autodizolvat.

In primavera anului 1944, Armata Rosie a U.R.S.S. a ajuns in Sulita. Scolile primare au primit ordine precise de a distruge arhiva nefolositoaresi sa se refugieze cu arhiva necesara in Muntenia si Oltenia. In felul acesta s-au pierdut acte de mare valoare pentru trecutul scolii. La inceputul lunii aprilie a anului 1944, cadrele didactice fiind refugiate, anul scolar a ramas neterminat. Anul scolar 1944-1945 s-a desfasurat in conditii grele din cauza razboiului. Invatatorii fiind plecati, s-a organizat o singura scoala mixta, unde au predat cadre necalificate venite din alte parti. In vara lui 1945, cadrele didactice refugiate s-au intors la posturile lor, aducand cu ei ce a mai ramas din arhiva. S-au reinfiintat Scolile de Baieti si Fete sub directia inv. Gh. Foca si Matilda Scurtu. Anul 1945 a fost anul declansarii luptei impotriva analfabetismului.

In anul 1945 s-a infiintat ,,gimnaziul unic” cu durata de 3 ani. Obligativitatea absolventilor cu 4 clase primare de a se inscrie in clasa I de gimnaziu, s-a introdus in 1946. Gimnaziul unic a functionat 3 ani, dand in 1948 prima serie de absolventi in nr. de 23. In acest an, invatamantul, prin reforma ce a avut loc, a dus la aparitia Scolii Elementare de 7 ani, in locul vechilor gimnazii. In perioada cat a functionat Gimnaziul Unic (1945-1948) au functionat si cele 2 scoli primare de baieti si fete.

Scoala Elementara de 7 ani a functionat pana in anul 1961, cand s-a creat Scoala Generala de 8 ani, care a dat prima serie de absolventi in anul scolar 1964-1965.

Primele scoli de 10 ani au aparut in jud. Botosani incepand cu anul scolar 1969-1970. Scoala Sulita, din lipsa spatiului si a nr. mic de elevi din clasa a VIII-a, a inceput invatamantul general obligatoriu de 10 ani cu anul scolar 1970-1971.

Primul local de scoala propriu cunoscut, a fost cel de pe locul unde se afla astazi caminul cultural (in 1865 medicul Alexie Sambori ridica o casa pe locul unde evreii aruncau gunoaiele, avand in jurul ei o frumoasa livada cu pomi altoiti adusi din Ungaria; in 1875 o vinde lui Mihail Hareta; dupa decedarea acestuia, mostenitorii sai vand casa lui Ilie Metz in 1878; acesta la randul sau o vinde in 1880 invatatorului director Ion Obreza; in 1881 acesta, plecand din localitate, a vandut-o comunei pt. a servi ca local de scoala pt. baieti). Aici a functionat scoala 20 de ani (1881-1901). Dupa aceasta, cladirea a fost utilizata de comuna ca local de pompierie, grajd pt. animalele comunei si a fost inchiriata pentru carciuma si brutarie. In 1938 a fost demolata si cu materialul rezultat s-a construit actualul camin cultural.

Al doilea local de scoala propriu cunoscut, este actualul local situate langa biserica. El a fost cumparat de primarie la 5 februarie 1882 si pus la dispozitia Scolii de Fete.

Langa localul cumparat in 1881 s-a construit in 1904 o noua cladire, dupa modelul ,,casei scoalelor” folosit in prezent pt. atelierele scolare.

In anul 1924 s-a cumparat un nou local de scoala situate pe strada principala, de la locuitorul Ilie Zaharia. Aceasta cladire fusese anterior proprietatea unui rabin care o folosea si ca sinagoga.

La 20 octombrie 1973 s-a dat in folosinta un nou local de scoala cu etaj, cu 8 sali de clasa, laboratoare, biblioteca si 2 cancelarii, in care se desfasoara in prezent procesul de invatamant.

 

Informatiile prezentate au fost preluate din ,,Monografia comunei Sulita “scrisa de un slujitor al catedrei nascut in Sulita, Domnul Invatator Stefan Ciubotaru.   

..    Opinia Publică
    Ştiri Elearning.ro
Video